Τρίτη 12 Ιουλίου 2016



                                         ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ
                                  ΑΝΑΤΕΛΛΩΝ ΖΗΛΟΣ
                                  ΕΚΔΟΣΕΙΣ: “VAKXIKON.GR” 



       Πριν από λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το βιβλίο της Ιωάννας Καπερνέκα: «Ανατέλλων ζήλος». Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή, που περιλαμβάνει ορισμένα σχετικά πολύστιχα ποιήματα σε ελεύθερο στίχο.
       Η ποίηση της Ιωάννας Καπερνέκα είναι εικονοπλαστική με εικαστικές περιγραφές. Η χρησιμοποίηση πολλών, αλλά απέριττων στίχων βοηθάει στην πλούσια περιγραφή και οι εικόνες ξεδιπλώνονται μπροστά μας με έναν έντονο λυρισμό, που σπάνια συναντάμε στις ελεύθερες φόρμες.
       Τα ποιήματα της Ιωάννας Καπερνέκα είναι κυρίως υπαρξιακά με μια δική της μυστικιστική προσέγγιση. Ο κριτικός λογοτεχνίας Δήμος Χλωπτσιούδης σε κριτική του για την ποιήτρια στον διαδικτυακό τόπο tovivlio.net γράφει για μυστικιστικό λυρισμό. Η μυστικιστική διάθεση της Ιωάννας Καπερνέκα φλερτάρει με τον δωδεκαθεϊσμό και αναφέρεται κυρίως σε γυναικείες θεότητες. Η Αφροδίτη, η Δήμητρα, αλλά και μικρότερες θεότητες, όπως η Σεμέλη, η Εκάτη, η Θέσις και η Νέμεσις περνούν από την πένα της ποιήτριας χωρίς να απουσιάζουν εντελώς και αντρικές θεότητες, όπως ο Ποσειδώνας.
       Διαβάζοντας τα ποιήματα της Ιωάννας Καπερνέκα θα βρούμε αρκετά σημεία, όπου αναφέρεται η τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και οι ερωτικές διαψεύσεις. «Περπατάς τα μεσάνυχτα να πιείς νερό και σκοντάφτεις σε / πατημένους έρωτες», γράφει η Ιωάννα Καπερνέκα και αλλού: «Γέμισε με μονούς αριθμούς η μόνη ζωή μου.»
       Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή της Ιωάννας Καπερνέκα «Ανατέλλων ζήλος» είναι το πρώτο βιβλίο μιας πολλά υποσχόμενης ποιήτριας. Είναι ένα πρώτο βήμα. Με τα επόμενα βήματά της θα περιμένουμε να δούμε αν ο «Ανατέλλων ζήλος» γίνει ανατέλλων ήλιος, που θα φωτίσει το νου των αναγνωστών.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου